Sierstenen

Agaat

AchatAgaat dankt zijn naam aan de Griekse filosoof en natuuronderzoeker Theophrastus van Eresos omdat het in grote hoeveelheden werd gevonden in een rivier genaamd Achates (nu Dirillo) op Sicilië. Mineralogisch gezien behoort de steen, die zeer gevarieerd van kleur is, tot de kwartsfamilie en wordt hij vooral gewaardeerd als edelsteen vanwege zijn kleurrijke en gestreepte adering. Er bestaan ook eenkleurige variëteiten en kunstmatig gekleurde stenen. Agaat komt voor in een transparante tot doorschijnende vorm. Het ziet er bijzonder harmonieus uit in cabochonslijpsel. De hardheid van Mohs ligt tussen 6,5 en 7. 

Amazoniet

AmazonitAmazoniet is een licht- tot donkergroene of turquoise gekleurde steen. Het wordt onder andere gevonden in Brazilië, maar niet in de Amazone, zoals de naam ten onrechte suggereert. Hij behoort tot de mineraalklasse van de silicaten. De ondoorzichtige steen wordt voornamelijk aangeboden als tafel- of cabochongeslepen siersteen. Er worden meestal bolletjeskettingen, oorbellen of zelfs hangers en ringen van gemaakt. De Mohs-hardheid ligt tussen 6 en 6,5 en hij is gevoelig voor zuren en basen.

Amethist

AmethystDe oorsprong van de Griekse naam “amethystos” - wat “bedwelming tegengaan” betekent - drukt het geloof uit dat de drager van een amethist immuun is voor de bedwelmende effecten van wijn. De edelsteen, die bijzonder populair is als edelsteen, behoort tot de mineraalgroep kwarts en komt voor in alle schakeringen van de kleur violet. Vooral de donker violetkleurige stenen zijn waardevol. Amethist is een transparante tot doorschijnende steen en kan in verschillende facetten of als cabochon worden geslepen. Om verbleken te voorkomen moet de amethist worden beschermd tegen fel, direct zonlicht. Amethist heeft een Mohs hardheid van 7.

Aquamarijn

AquamarinAquamarijn - wat “water van de zee” betekent - is een fascinerende edelsteen met een bijzonder breed spectrum aan blauwe tinten. Hij bevat alle schakeringen van hemelsblauw tot azuurblauw. De meest intense blauwtinten behoren tot de meest waardevolle. De edelsteen, die behoort tot de berylfamilie (Oudgrieks “beryllos” voor blauwgroene steen), wordt gekenmerkt door een grote transparantie en is verkrijgbaar in veel verschillende slijpvormen. Door zijn hardheid (aangegeven op de schaal van Mohs van 7,5 tot 8) is hij grotendeels ongevoelig voor krassen. De steen betovert met zijn extreem mooie glans.

Aventurijn

AventurinAventurijn, waarvan de naam is afgeleid van het Italiaanse “a ventura” en “bij toeval” betekent, behoort tot de kwartsfamilie van gesteenten. Kleine minerale insluitsels in aventurijn verschijnen als lichtgekleurde reflecties en geven de groenachtige steen een speels glinsterend effect, dat bekend staat als aventurisatie. Een cabochonslijpsel benadrukt vooral deze lichtreflectie. Aventurijn is een van de populairste juwelenstenen. Hij wordt meestal gebruikt voor kralenkettingen, armbanden, oorbellen en hangers. De Mohs-hardheid ligt tussen 6 en 6,5.

Bergkristal

BergkristallDe oude Grieken dachten dat het een soort bevroren water was en noemden het daarom “krystallos” = ijs. Pas in de 18e eeuw werd het woord “berg” toegevoegd, om aan te geven waar het gevonden werd. In feite komt het bijna overal ter wereld voor. Zijn kristalheldere uiterlijk, dat altijd kleine insluitsels van gassen en vloeistoffen kan hebben, doet denken aan het uiterlijk van ijsblokjes. De prijs hangt af van de zuiverheid, dus kristalheldere stenen zijn altijd duurder dan stenen met insluitsels. Als juwelensteen vinden we hem vaak terug in bolletjeskettingen en armbanden. Bergkristal is een variëteit van het mineraal kwarts en heeft een hardheid van 6,5 tot 7 op de schaal van Mohs.

Barnsteen

BernsteinBarnsteen (succuniet) is een heldere tot ondoorzichtige steen gemaakt van gefossiliseerde hars. Met een Mohs-hardheid van 2 tot 2,5 is het een zacht materiaal. Het fascineert door zijn verschillende kleuren, hoge lichtbreking en goudgele glans. Het rijke kleurenpalet varieert van geel tot oranje en bruin. Bij het polijsten glinstert barnsteen in een honingkleur. Het kan ook ivoorkleurig zijn door minerale insluitsels. De naam amber is afgeleid van het Nederduitse woord “börnen”, wat “verbranden” betekent. Barnsteen voelt sensueel en warm aan en is verrassend licht. De grootste en bekendste vindplaats van barnsteen is in het voormalige Oost-Pruisen, in de regio “Samland” rond Königsberg. De prachtige en legendarische Barnsteenkamer, die voor het laatst te zien was in het kasteel van Königsberg, is sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog verdwenen.

Carneool

CarneolCarneool (“corneolus” = Latijns woord voor kers) is een ondoorzichtige tot licht doorschijnende edelsteen die als variëteit van chalcedoon tot de kwartsfamilie behoort. Hij dankt zijn oranjerode tot bruinrode kleur aan zijn ijzergehalte. Hoe hoger het gehalte ijzeroxide in carneool, hoe roder het is. Als het gehalte aan ijzerhydroxide hoger is, heeft de carneool een bruinere kleur. Carneool kan echter ook van kleur veranderen door hitte. Het wordt voornamelijk gevonden in Brazilië, India en Uruguay. Carneool wordt uitsluitend gebruikt voor de productie van edelstenen. De hardheidsgraad op de schaal van Mohs is 6,5 tot 7.

Citrien

CitrinDe heldere citroengele kleur gaf deze steen uit de kwartsfamilie zijn naam. Hij is afgeleid van het Latijnse “citrus” voor citroen. Natuurlijke citrijnen zijn echter vrij zeldzaam en konden niet voldoen aan de grote vraag naar deze steen. Daarom is er vaak kunstmatige citrien op de markt. Dit zijn oranje-gele, verbrande amethisten. Hoewel de steen kan worden omschreven als ongevoelig voor krassen met een score van 7 op de schaal van Mohs, is hij relatief gevoelig voor zuren. De transparante steen wordt meestal gefacetteerd geslepen en vervolgens gezet in goud of zilver.

Diamant

DiamantNiets lijkt waardevoller dan een diamant. Het is zonder twijfel de meest begeerde, de meest stralende en ook de steen met de meeste volgelingen wereldwijd. De diamant is gewoon de koning onder de edelstenen. Maar wat is er zo bijzonder aan deze steen, die de enige edelsteen is die op de beurs wordt verhandeld? Diamant bestaat tenslotte alleen maar uit koolstof. Zijn naam, afgeleid van “adamas” - het onoverwinnelijke - staat voor zijn hardheid. Pas vanaf de 13e eeuw slaagde men erin om de hardste van alle stenen te bewerken. De techniek die vandaag bekend staat als de briljantslijpvorm werd pas rond 1910 ontwikkeld. Het is ook de slijpvorm die de diamant zijn onvergelijkbare vuur geeft en hem letterlijk van binnenuit laat schitteren. Als sieraad vinden we hem in alle denkbare variaties. De klassieke verlovingsring is echter meestal een witte diamanten solitaire. De prijs van een diamant wordt bepaald door de 4 C's: helderheid, slijpsel, kleur en karaat. 

Er zijn verschillende internationale aanduidingen voor de verklaring van diamanten. De volgende tabellen geven een overzicht van de verschillende aanduidingen voor de kleurgradatie en helderheid van een diamant.


Kleurenschaal

Categorisering Oude benaming Nieuwe benoeming volgens GIA Internationale term Nederlandse vertaling
Colorless River D Exceptional white + Ultrafijn wit +
E Exceptional white Ultrafijn wit
Top Wesselton F Rare white+ Fijn wit +
Near Colorless G Fijn wit
Wesselton H White Wit+
Top Crystal I Slightly tinted white Licht getint wit
J
Faint yellow Crystal K Tinted white Getint wit
L
Top Cape M Tinted color 1 Getint 1
Very light yellow N
Cape O Tinted color 2 Getint 2
P
Light yellow Q Tinted color 3 Getint 3
R
Light yellow yellow S-Z Tinted color 4 Getint 4


Zuiverheidsschaal

Internationale term Nederlandse vertaling Insluitsels zichtbaar
IF internally flawless Loupe schoon helemaal niet
VVS1 very very slightly included Zeer kleine insluitsels moeilijk te herkennen
onder een 10x vergrootglas
VVS2
VS1 very slightly included Zeer kleine insluitsels herkenbaar onder een
10x vergrootglas
VS2
SI1 slightly included Kleine insluitsels gemakkelijk herkenbaar
onder een 10x vergrootglas
SI2
I1/P1-I3/P3 included Insluitsels met het blote oog

Opmerking: Voor elk product dat gemaakt is van ruwe diamanten die sinds 1 januari 2003 zijn gedolven, garanderen wij dat de diamanten afkomstig zijn van legitieme bronnen en zijn verkregen in overeenstemming met de resoluties van de Verenigde Naties. We garanderen dat de diamanten, voor zover ons bekend en/of schriftelijk gegarandeerd door de leverancier, niet in verband worden gebracht met conflicten. Voor elk product dat gemaakt is van ruwe diamanten die vóór 1 januari 2003 zijn gedolven, garanderen wij dat er naar ons beste weten en overtuiging niet bewust conflictdiamanten zijn verkocht en dat wij redelijke maatregelen zullen nemen om de verkoop van conflictdiamanten te voorkomen. De diamanten die bij Rhomberg te koop zijn, zijn naar ons beste weten en/of schriftelijke garanties van de leverancier, uitsluitend van natuurlijke oorsprong en onbehandeld.

Granaat

GranatDe rode variëteiten van granaat zijn het meest bekend. Deze rode stenen werden vroeger in de volksmond “karbonkelstenen” genoemd. Hoewel er zeker 16 verschillende soorten zijn binnen de granaatgroep in een breed kleurenspectrum, zijn de pyrope, almadine en spessartine, die allemaal een rode kleur hebben, het meest geschikt voor sieraden. Over het algemeen is een granaat transparant tot doorschijnend van kleur. De steen is populair om zijn levendige schittering, die hij dankt aan zijn hoge lichtbreking. Met een hardheid van 6,5 tot 7,5 is het ook een van de minst gevoelige edelstenen. De meeste granaten komen tegenwoordig uit Zuid-Afrika, India en Sri Lanka.

Hematiet

HämatitHematiet is een ijzerhoudend, ondoorzichtig mineraal. Al in de oudheid werd de steen begeerd als sieraad vanwege zijn extreem glanzende oppervlak. Wanneer het zwartgrijze hematiet gepolijst wordt, kleurt het slijpstof het koelwater rood. Daarom kreeg de steen zijn naam hematiet van het Griekse woord haima, dat “bloed” betekent. De hardheid ligt tussen 5,5 en 6,5 op de schaal van Mohs. De steen kan gevoelig reageren op zuren. Haematiet wordt meestal aangeboden als cabochon of facet geslepen. De grootste vindplaatsen zijn Brazilië, China, Engeland, India, Nieuw-Zeeland, Tsjechië en de VS.

Koraal

KoralleAl in de oudheid waren mensen gefascineerd door de felrode kleur van koraal. Er zijn duizenden verschillende soorten koraal, maar alleen het harde edelkoraal is geschikt voor het maken van sieraden. De kleur varieert van lichtoranje tot donkerrood. Omdat koraal van nature mat is, wordt het meestal gepolijst voor sieraden, waardoor het een mooie glans krijgt. Ze worden voornamelijk gebruikt voor kralenkettingen of cabochongesneden creaties. Kostbaar koraal wordt gevonden voor de kusten van Corsica, Sardinië en Tunesië. De Mohs-hardheid is 3 tot 4 en omdat het een organische edelsteen is, mag hij niet in contact komen met zuren of worden blootgesteld aan overmatige hitte.

Kunstparel

KunstperleKunstparels of imitatieparels worden geproduceerd met het doel om natuurlijke parels na te bootsen. Kunstparels mogen niet verward worden met gekweekte parels. Er bestaan veel verschillende soorten kunstparels. Een van de bekendste is de Mallorcaanse parel, die wordt geproduceerd met behulp van een relatief complex proces. Toch zijn imitatieparels, in tegenstelling tot echte parels, meestal veel goedkoper en, afhankelijk van het productieproces, zelfs minder gevoelig. Imitatieparels worden ook vaak geverfd om sieraden in trendy kleuren te maken.

Labradoreiet

LabradoritLabradoriet is een relatief veel voorkomend mineraalmengsel uit de veldspaatgroep. Het iriserende kleurenspel met een metaalachtige glans, bekend als “labradorescentie”, is opvallend. Het zijn ook deze lichteffecten die de waarnemer fascineren. Belangrijke vindplaatsen zijn Québec en het schiereiland Labrador in Canada, waar de steen zijn naam aan te danken heeft. Hij wordt ook gevonden in Oekraïne, Finland, Noorwegen en Madagaskar. De Mohs-hardheid ligt tussen 6 en 6,5 en de steen reageert gevoelig op zuren en logen. Om het oppervlak niet dof te maken, mag hij niet in een ultrasoon bad worden gereinigd.

Lapis lazuli

LapislazuliDe naam is samengesteld uit de woorden “lapis” (steen) en “lazulum” (blauw). Het is een natuurlijk voorkomende diepblauwe steen die bestaat uit verschillende mineralen in verschillende verhoudingen. Kleine gouden pyrietvlekjes worden vaak in de steen gevonden, waardoor hij mooi glinstert. Dankzij zijn ultramarijnblauwe kleur is ondoorzichtige lapis lazuli een zeer gewilde edelsteen. Lapis lazuli wordt meestal aangeboden als kralenketting of in cabochonslijpsel. De hardheid van Mohs is 5 tot 6 en de steen wordt voornamelijk gedolven in Rusland, Chili en Afghanistan.

Malachiet

MalachitMalachiet ontleent zijn naam aan het Griekse malaché “onkruid”, een bloeiende plant met donkergroene bladeren. De ondoorzichtige steen heeft een intens groene kleur en komt alleen in deze vorm voor. Malachiet is een veel voorkomend mineraal dat wereldwijd op meer dan 8800 plaatsen is gevonden. Een bijzonder kenmerk van malachiet is de prachtige bandering, vergelijkbaar met houtnerf, in verschillende tinten groen. Het wordt voornamelijk gebruikt als edelsteen, maar moet voorzichtig worden behandeld omdat het slechts een Mohs hardheid heeft van 3,5 tot 4 en een lage dichtheid.

Moissaniet

MoissaniteMoissaniet - genoemd naar de ontdekker, de Franse Nobelprijswinnaar voor scheikunde Dr. Henri Moissan - is een steen die alle verwachtingen van een edelsteen overtreft op het gebied van helderheid, hardheid en duurzaamheid. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom het mineraalmonster uit een meteoriet die in Colorado (VS) viel, aanvankelijk werd aangezien voor een diamant.  In 1904 kon Moissan een grotere hoeveelheid van de meteoriet onderzoeken en herkende hij aan de typische zeshoekige kristallen dat de meteoriet siliciumcarbide bevatte. Siliciumcarbide wordt gevormd bij de hoge temperaturen die optreden wanneer meteorieten de aarde raken. Vanwege zijn zeldzaamheid wordt natuurlijk moissaniet niet commercieel gebruikt. De eerste kunstmatige productie van siliciumcarbide werd echter bereikt in 1891. Pas in 1997 was het mogelijk om moissaniet in edelsteenkwaliteit te produceren. Sindsdien wordt de steen, die een iets lagere Mohs-hardheid (9,25) heeft dan een diamant (10), vaak gebruikt als diamantvervanger. Moissaniet dankt zijn opvallende schittering aan de dubbele lichtbreking in de steen. Hij schittert in alle kleuren van de regenboog. In zonlicht schittert hij bijna hypnotiserend.

Maansteen

MondsteinMaansteen behoort tot de groep veldspaten. Hij is melkwit, grijs, bruin, oranje of zelden zwart. Als je hem beweegt, glijdt er een zachte blauwwitte glans over zijn oppervlak die doet denken aan maanlicht. De licht doorschijnende steen heeft een betoverende glans die het best tot zijn recht komt in een cabochonslijpsel. Hij wordt uitsluitend gebruikt als juwelensteen en komt voornamelijk voor in Sri Lanka en India. De hardheid van Mohs is 6,5 tot 7.

Morganiet

MorganitMorganiet, genoemd naar de bekende New Yorkse bankier en verzamelaar J.P. Morgan, behoort tot de mineraalgroep beryl. Vanwege zijn kleur, die varieert van lichtroze tot zalmkleurig tot violet, wordt de steen ook wel roze beryl genoemd. De steen is de laatste jaren bijzonder populair geworden door de trend naar pastelkleuren. Hij kan transparant of doorschijnend zijn, waarbij transparante stenen vaak gefacetteerd zijn en doorschijnende stenen meestal in cabochonslijpsel worden aangeboden. De steen wordt gevonden in Afghanistan, Brazilië, China, Madagaskar, Mozambique, Namibië, Zimbabwe en de VS. De Mohs hardheid ligt tussen 7 en 8.

Onyx

OnyxOnyx is een ondoorzichtige zwarte variëteit van chalcedoon en behoort mineralogisch tot de kwartsfamilie. Deze zeer populaire edelsteen heeft een prachtig effect in zowel cabochon- als facetgeslepen vormen. Het gebruik als siersteen is zeer divers. Hij wordt gevonden in Brazilië, de VS, Mexico, India en Madagaskar. Op de schaal van Mohs ligt hij tussen 6,5 en 7.

Opaal

OpalOpaal was al in de oudheid een van de meest gewilde stenen. De naam is afgeleid van het Latijnse “opalus”, wat “kostbare steen” betekent. Opalen worden gevormd door ophoping van kiezelhoudende vloeistoffen in verschillende gesteenten. Er zijn talloze variëteiten, die op hun beurt hun eigen namen hebben, afhankelijk van hun kleur en uiterlijk. Opalen schitteren het mooist als ze in cabochons worden geslepen, waardoor het volledige kleurenspectrum van de regenboog zich kan ontvouwen. Dit unieke kleurenspel wordt ook wel “opalescentie” genoemd. Een uitzondering is de vuuropaal, die vooral in Mexico wordt gevonden, bijna transparant is en meestal in een facet geslepen vorm wordt aangeboden. Opalen worden uitsluitend verwerkt tot edelstenen. Australië is 's werelds belangrijkste leverancier van opalen. De Mohs-hardheid van opaal ligt tussen 5,5 en 6,5.

Peridot

PeridotPeridot, vroeger ook bekend als chrysoliet, is een bijzonder zuivere variëteit van het mineraal olivijn. Terwijl olivijn een wijdverbreid mineraal is, is peridot vrij zeldzaam in edelsteenkwaliteit. Het komt uitsluitend voor in de kleur groen. Het kleurenspectrum varieert van fris lichtgroen tot weelderig donkergroen en olijfgroene tinten. Het wordt voornamelijk gedolven in Brazilië, Australië, de VS, China, Pakistan, Myanmar, Kenia en Noorwegen. De doorschijnende steen wordt meestal gefacetteerd geslepen. Zijn Mohs hardheid is 6,5 tot 7.

Parel

PerleParels worden beschouwd als een echte juwelenklassieker. Ze zijn van nature mooi. In tegenstelling tot edelstenen hoeven ze niet gepolijst te worden om hun pracht te onthullen. Met de ontdekking dat parels kunnen worden gekweekt en niet meer met gevaar voor eigen leven uit de diepten van de zee hoeven te worden gehaald, zijn ze sinds het begin van de 20e eeuw voor veel mensen betaalbaar geworden. Ze worden gekweekt in China, Australië en de Zuidzee. De prijs stijgt met de perfectie: hoe ronder en gladder een parel is, hoe duurder ze is. Dan komt ook de glans tot zijn recht. Parels zijn er in verschillende natuurlijke tinten zoals wit, roze, grijs en goud.

Prasioliet

PrasiolithPrasioliet, ook wel groene kwarts genoemd, is een preigroene (Grieks “prason” = prei, “lithos” = steen) transparante kwartsvariëteit. Deze begeerde edelsteen komt zelden voor in de natuur. Hij wordt gevonden in India, Rusland en Zimbabwe. Hij wordt voornamelijk geproduceerd door amethist of gele kwarts te bakken. Op deze manier geproduceerde stenen mogen niet aan direct zonlicht worden blootgesteld, omdat ze dan kunnen verbleken. De steen wordt meestal aangeboden in een facet geslepen vorm. Hij heeft een hardheid van 7 op de hardheidsschaal van Mohs.

Kwarts

QuarzMet een Mohs-hardheid van 7 is kwarts een hard mineraal dat vaak als edelsteen wordt gebruikt vanwege zijn mooie uiterlijk en goede verwerkingseigenschappen. Het komt voor in een grote verscheidenheid aan kleuren en de kristaloppervlakken hebben een glasachtige glans. Van helder, kleurloos bergkristal tot zwarte onyx, er zijn talloze kwartskristallen in de meest uiteenlopende vormen. De belangrijkste vindplaatsen zijn Brazilië, India, Madagaskar en de Verenigde Staten. In Europa behoren de Alpen en de Oeral tot de belangrijkste vindplaatsen van kwarts.

Rookkwarts

RauchquarzStrikt genomen is rookkwarts een bergkristal dat een donkerdere of lichtere rookbruine kleur krijgt door natuurlijke straling, afhankelijk van waar de steen wordt gevonden. Hoe sterker de straling, hoe donkerder de kleur van de steen. De steen is meestal transparant tot doorschijnend en wordt alleen gebruikt om edelstenen voor sieraden van te maken. De steen wordt meestal gefacetteerd en geslepen aangeboden. De Mohs-hardheid is 7.

Rozenkwarts

RosenquarzRozenkwarts is een variëteit van het mineraal kwarts in delicate roze tinten. De ondoorzichtige tot doorschijnende stenen worden aangeboden als cabochon of facet geslepen. Ze worden gebruikt voor kettingen, hangers, ringen en oorbellen. Rozenkwarts heeft een Mohs hardheid van 7 en wordt voornamelijk gevonden in Brazilië, India, Madagaskar, Mozambique, Namibië, Sri Lanka en de Verenigde Staten.

Ruby

RubinEchte robijnen zijn de meest waardevolle van alle gekleurde edelstenen. Ze zijn een variëteit van korund, het op één na hardste mineraal na diamant, en hebben een Mohs-hardheid van 9. Hun kleur kan variëren van bleek tot donkerrood. De naam robijn is afgeleid van het Latijnse “rubinus” = rood. De belangrijkste afzettingen van robijn bevinden zich in Myanmar, Thailand en Sri Lanka. Sinds het einde van de 19e eeuw is het mogelijk om kunstmatig bruikbare robijnen te produceren uit korund, waardoor robijn een betaalbare edelsteen is geworden. Het is mogelijk om de kleur te intensiveren door bakken. Bij het slijpen worden heldere stenen meestal facet geslepen, terwijl stenen met optische effecten een cabochonslijpsel krijgen.

Saffier

SaphirSaffier behoort tot de groep van korundmineralen. Hij omvat alle kleurloze en gekleurde variëteiten van korund, behalve robijn. Mensen denken echter meestal aan blauwe stenen als ze het over saffier hebben. Vandaar de naam van het Griekse “sappheros” = blauwe steen. Hij heeft een hardheidsgraad van 9 en is daarmee bijna net zo hard als een diamant. De saffier ziet er het mooist uit in een facetslijpsel. Hij wordt vaak gecombineerd met diamanten, wat hem een koninklijk tintje geeft. Belangrijke afzettingen van saffieren worden gevonden in Australië, Myanmar, India, Cambodja, Kasjmir, Madagaskar, Sri Lanka, Tanzania en de Verenigde Staten. Sinds 1910 kunnen saffieren van perfecte kwaliteit ook synthetisch geproduceerd worden, waardoor de steen betaalbaar wordt.

Smaragd

SmaragdAls de meest kostbare steen in de berylgroep is smaragd een van de “grote vier” edelstenen, naast diamant, robijn en saffier. De naam is afgeleid van het Griekse “smaragdos”, wat groene steen betekent. Het is ook de kleur aan de hand waarvan de waarde van een smaragd wordt beoordeeld. Hoe sterker de kleur, hoe duurder de smaragd. De transparante steen kan ook insluitsels hebben, maar dat is helemaal niet ongewenst; het wordt dan een “jardin” genoemd, een tuin die in de steen is ingesloten. In principe zijn smaragden verkrijgbaar in alle slijpvormen, maar een heldere smaragd is het mooist in de speciaal daarvoor ontwikkelde “smaragdslijpvorm”. Dankzij de Mohs-hardheid van 7,5 tot 8 is smaragd grotendeels ongevoelig voor krassen. Belangrijke vindplaatsen zijn Colombia, Brazilië en de Oeral.

Sodaliet

SodalithSodaliet is een minder vaak voorkomend, meestal ondoorzichtig mineraal uit de veldspaatgroep. Zijn naam is samengesteld uit het Griekse “sodium” voor natrium en “lithos” voor steen en verwijst naar zijn hoge natriumgehalte. De kleur van sodaliet is donker, warm blauw, vaak afgewisseld met lichte (bijna witte) of donkere (bijna zwarte), onregelmatige lijnen of vlekken. Door deze gevlekte kleuring wordt sodaliet meestal aangeboden in cabochonslijpsel of in kralenkettingen. Het wordt voornamelijk gedolven in Brazilië, Namibië en Canada. De hardheid van Mohs ligt tussen 5 en 6. Pas op met kokend water, want dat kan natrium en chloor uit sodaliet verwijderen.

Spinel

SpinellSpinel is een relatief zeldzaam mineraal uit de oxide klasse. Bijzonder mooi gevormde kristallen worden gebruikt als edelsteen. Door een mogelijke natuurlijke bijmenging van metaalionen zoals ijzer, chroom, zink, kobalt of mangaan verschijnt de anders kleurloze spinel in een verbazingwekkend spectrum van kleuren. De rode spinel (ruby spinel) lijkt verwarrend veel op robijn. Spinsels kunnen ook synthetisch geproduceerd worden. Opmerkelijk genoeg verschillen hun chemische eigenschappen nauwelijks van die van natuurlijke stenen. Onzuiverheden die in natuurlijke stenen voorkomen, kunnen in het laboratorium volledig worden vermeden. Spinel heeft een Mohs-hardheid van 8 en is daarom ongevoelig voor krassen. De belangrijkste vindplaatsen van spinel zijn de Verenigde Staten, Myanmar, Sri Lanka, Tanzania en Afghanistan.

Tanzaniet

TansanitTanzaniet is een blauwe variëteit van het grijze tot groenachtige mineraal zoisiet. Door zijn zeldzaamheid is het een zeer exclusieve edelsteen. Het land van herkomst, Tanzania, geeft informatie over zijn naam. Een groot deel van de tanzanieten die tegenwoordig op de markt zijn, worden echter gemaakt van grijsbruin tot geelbruin zoisiet door bakken op ongeveer 400 tot 500 C. Wat vooral fascinerend is, is zijn veelkleurige uiterlijk, dat blauw, violet of zelfs brons kan zijn, afhankelijk van de kijkhoek. Deze veelkleurigheid wordt “pleochroïsme” genoemd. Hoe groter de steen, hoe intenser de kleur. Met een Mohs-hardheid van 6,5 tot 7 moet de steen voorzichtig worden behandeld om krassen te voorkomen. Reinigen in een ultrasoon bad wordt afgeraden. De steen is ook gevoelig voor zuren.

Tijgeroog

TigeraugeHet tijgeroog dankt zijn naam aan het feit dat de goudbruine kwartsvariëteit bij het slijpen op een tijgeroog lijkt. Dit zogenaamde “kattenoogeffect” is bijzonder mooi in cabochonslijpsel. De steen, die uitsluitend wordt gebruikt voor de productie van juwelen, heeft een duidelijk zichtbare vezelstructuur en een zijdeachtige glans. Tijgerogen worden vooral gevonden in Zuid-Afrika en West-Australië. De hardheid is 6,5 tot 7 op de schaal van Mohs.

Topaz

TopasTopaas is een veel voorkomend mineraal met de bijzonderheid dat het soms enorme kristallen vormt, waardoor zelfs grotere stenen niet overdreven duur zijn in de juweliersbranche. Het wordt vooral gevonden in Brazilië, maar ook in Myanmar, Nigeria, Pakistan, Rusland, Sri Lanka en Tanzania. In de natuur komt topaas in veel verschillende kleuren voor. Van de gekleurde exemplaren is de natuurlijke blauwe topaas vrij zeldzaam en daarom duur. Om het delicate blauw te versterken, krijgt het meestal een latere kleurbehandeling, wat resulteert in stenen in intense blauwtinten (“Sky Blue Topaz”, “Swiss Blue Topaz”, “London Blue Topaz”). Topaas van andere kleuren kan blauw worden geverfd door latere verfijning zoals verhitting en ionisatie. Met een Mohs-hardheid van 8 en zijn glasachtige glans is topaas een zeer gewilde edelsteen geworden, die meestal in facetgeslepen vorm wordt aangeboden.

Turkoois

TürkisTurkoois is een van de oudste edelstenen in de menselijke geschiedenis en werd lang voordat de steen naar Europa kwam al gebruikt door oude Amerikaanse culturen (Maya's, Azteken), de oude Egyptenaren, de Perzen en vele indianenstammen. Tot op de dag van vandaag wordt turkoois vooral gebruikt in traditionele sieraden in indiaanse stijl. Turkoois is een secundair mineraal dat wordt gevormd door verwering en oxidatie van bestaande mineralen of rotsen aan de oppervlakte. Het wordt gevonden in Iran, Afghanistan, de VS, Mexico, Brazilië, Argentinië, Australië, China en Tanzania. Zuivere turkoois heeft een maximale Mohs hardheid van 6 (gelijk aan vensterglas). Afhankelijk van de omstandigheden waarin de steen is gevormd, kan hij ook poreuzer zijn. In dat geval wordt hij verbeterd door hem voor het slijpen te oliën en in de was te zetten. De cabochonslijpsel van turkoois staat centraal.

Zirkonia

ZirkoniaZirkonia is de meest briljante imitatie van diamanten juwelen. Het lijkt verwarrend veel op een diamant en is ook erg populair in de juwelenindustrie vanwege zijn hardheid op de schaal van Mohs tussen 8 en 8,5. Het kan net als een diamant worden geslepen, bijvoorbeeld in een briljantslijpsel. Het kan net als een diamant geslepen worden, bijvoorbeeld in een briljant slijpsel. Maar kubieke zirkonia slaat ook een mooi figuur in een cabochonslijpsel. Een ander voordeel is dat zirkonia in elke kleur kan worden gemaakt, waardoor trendy en elegante creaties mogelijk zijn tegen betaalbare prijzen.